Návšteva žiakov z Realschule Horb na ZŠ Za Kasárňou v Bratislave

V dňoch od 13. mája do 17. mája sme privítali na našej Základnej škole Za Kasárňou v Bratislave žiakov z Realschule Horb z Nemecka. Táto výmena žiakov bola už druhou v poradí a priniesla so sebou množstvo nezabudnuteľných zážitkov a nových priateľstiev.

Počas týchto piatich dní boli nemeckí žiaci ubytovaní v slovenských rodinách, čo im poskytlo jedinečnú príležitosť komunikovať v nemeckom jazyku a zlepšiť svoje komunikačné zručnosti. Tento spôsob ubytovania umožnil našim hosťom nielen spoznať slovenskú kultúru a zvyky, ale aj vytvoriť si hlbšie a osobnejšie vzťahy so svojimi slovenskými rovesníkmi.

Každý deň bol naplnený rôznymi aktivitami a výletmi, ktoré sme trávili spoločne ako skupina. Venovali sme sa i vzdelávacím aktivitám, kde sa žiaci z Nemecka mohli zúčastniť vyučovania u nás v škole a vymieňať si svoje skúsenosti a vedomosti. 4as sme strávili i exkurziou a výletmi, ktoré nám umožnili spoznať krásy Bratislavy a jej okolia.

Navštívili sme historické pamiatky, miesta v Bratislave a zúčastnili sa rôznych kultúrnych podujatí. Navštívili sme hrad Červený Kameň a Bratislavský hrad, vyhliadkovú vežu UFO, absolvovali exkurziu do automobilového závodu Volkswagen. Okrem toho sme sa vybrali aj na výlet do prírody, kde sme si užili turistikou krásne jarné počasie na čerstvom vzduchu. Rozlúčili sme sa výletom do Viedne, kde sme navštívili taktiež pekné miesta ako Prírodovedné múzeum, Schmetterlinghaus a Stefansplatz.

Žiakom z Nemecka sa páčila prehliadka hradu Červený Kameň so sprievodcom, exkurzia závodu Volkswagen a za vzácne považujú ubytovanie v rodinách.

Táto výmena žiakov bola pre všetkých zúčastnených veľkým prínosom. Nielenže sme si zlepšili jazykové zručnosti, ale aj nadviazali nové priateľstvá a získali cenné skúsenosti. Veríme, že takéto medzinárodné výmeny prispievajú k vzájomnému porozumeniu a obohacujú životy všetkých zúčastnených.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tejto výmeny, a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia a nové zážitky!

Mgr. Svetlana Vdoviaková

Mgr. Janeta Tomková